Westfries Genootschap
Bibliotheek
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Bibliotheek » Kroniek van West-Friesland » 1971 » maart

Kroniek van West-Friesland - maart 1971

1 maart
Alkmaar Het stichtingsbestuur van ‘IJssport Noord-Holland’ geeft opdracht voor de bouw van een kunstijsbaan plus sporthal; voorzitter van het bestuur is mr. J. M. P. de Bie. De kosten van het totale project lopen op tot dik ƒ 6,5 miljoen.

9 maart
Medemblik In de raadzaal verwelkomt het gemeentebestuur de nieuwe inwoners die zich in 1970 in Medemblik vestigden. Zij ontvangen ter informatie de gemeentegids. Directeur-gemeentewerken A. Koelen licht hen in over Medemblik van vroeger en nu door het vertonen van dia's.

13 maart
St. Maarten De heer F. Veldkamp van het ministerie van C.R.M. opent het nieuwe dorpshuis ‘De Klimop’. De burgerij bracht voor het nieuwe dorpshuis ƒ 54.000,- bijeen. Bij de vele geschenken van organisaties en verenigingen was een wandkleed van de handwerkclub met voorstellingen uit het dorp; architect is de heer Sj. Brattinga.

Wogmeer De toneelvereniging ‘Door Vriendschap Verworven’ viert haar 25-jarig bestaan met ‘Wogmeerse blijdschap’ in het café van Jan Homan.

17 maart
† H. Ooms te Avenhorn, 48 jaar; directeur van het aannemers- en wegenbouwbedrijf v.h. Fa. J. Ooms & Zoon.

18 maart
Anna Paulowna Ard Schenk, wereldkampioen 1971 op de schaats wordt in zijn woonplaats gehuldigd. Hij ontvangt de ere-penning van de provincie Noord-Holland uit handen van mr. M. D. Proper, lid van Gedeputeerde Staten.

22 maart
Berkhout Met de geboorte van Marcus Simon Johannes Boots telt de gemeente 4000 inwoners. Burgemeester J. W. de Vos biedt de ouders een spaarbankboekje met ƒ 100,- aan voor de jonggeborene.

23 maart
Wervershoof De gemeenteraad neemt het besluit de molen ‘De Hoop’ aan te kopen. De restauratie zal ƒ 76.200,- kosten, waarvan de gemeente ƒ 41,910,- betaalt; Rijk en provincie betalen de overige 45% van de kosten.

26 maart26 maart 1971, tekening: Maarten Oortwijn
Hoorn Het diaconie huis van de herv. kerk, gebouwd in 1619 op het Achterom, thans een onderdeel vormend van het nieuwe bejaardencentrum De Westerhaven, is gerestaureerd. Er bevindt zich onder meer een aula in voor uitvaartdiensten.

28 maart
Den Helder In de stadswijk De Schooten wordt de oecumenische Vredeskerk in gebruik genomen. Het gebouw is eigendom van een stichting, opgericht door drie kerkgenootschappen: katholiek, hervormd en gereformeerd. Het ontwerp is van architect E. van Latum uit Alkmaar; de bouwkosten bedroegen ƒ 1.250.000,-.

31 maart
Hoorn Op de jaarlijkse boomplantdag hebben de leerlingen van de Margriet- en de Bontekoeschool 170 haagbeuken geplant op de Venenlaan van ƒ 30,- per stuk.

« februari | april »

 


Hé, is dat Westfries?

403. Joos (mensen), komen jullie te konkelen (schaften, te ± 10 uur in de voormiddag 'n rustpauze onder 't werk, waarin 'n kop koffie door de baas wordt aangeboden).
Opm.: 'Konkelen' is wel Ned. maar betekent dan knoeien, knoeierijen plegen, kuipen, intrigeren, kwaadspreken, bv.: Door konkelen achter onze rug hebben ze ons die mooie betrekking afgesnoept.

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2022 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.