Westfries Genootschap
Bibliotheek
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Bibliotheek » Kroniek van West-Friesland » 1970 » november

Kroniek van West-Friesland - november 1970

3 november
Bergen aan Zee Tijdens de Zuidwesterstorm is het opgezweepte zeewater over de top van een duin heengeslagen, waardoor beschoeiingen en duizenden kubieke meters zand zijn weggespoeld. Rijkswaterstaat is direct begonnen een provisorische schutting te plaatsen.

9 november
Haarlem Provinciale Staten hechten hun goedkeuring aan het voorstel van Gedeputeerde Staten en verhogen het subsidie voor ‘Oud West-Friesland’ van ƒ 1500 tot ƒ 3000 per jaar.

10 november10 november 1970, tekening: Maarten Oortwijn
Westwoud Als gevolg van uitbreiding van de werkzaamheden zal het woongedeelte van het gemeentehuis bij de secretarie worden gevoegd.

11 november
Opperdoes Voor de bouw van het dorpshuis ontvangt het stichtingsbestuur onder voorzitterschap van burgemeester J. W. Bol ƒ 5000 uit de opbrengst van de kinderpostzegels ten behoeve van de afdeling baby- en kleuterzorg.

12 november
Edam Het nieuwe laboratorium (voor onderzoek van het oppervlaktewater) van het Hoogheemraadschap van de Uitwaterende Sluizen in Kennemerland en West-Friesland wordt gevestigd in een nieuw gebouw met oude gevel aan de Lingerzijde.

18 november
Venhuizen Bij Koninklijk Besluit is het nieuwe wapen van de gemeente goedgekeurd. In het wapen zijn elementen van de drie samengevoegde gemeenten: Schellinkhout, Wijdenes en Venhuizen, verwerkt.

Enkhuizen In de kosterij van de Westerkerk, die gerestaureerd is onder toezicht van Monumentenzorg, vestigt Peter de Vries een uurwerk boetiek.

20 november
Alkmaar De huis-aan-huis actie ten behoeve van de aanleg van een kunstijsbaan annex sporthal brengt ƒ 75.000,- op; het complex zal gebouwd worden in het nieuwe recreatiegebied Egmonderhout.

24 november
† J. Kamp te Berkhout, 93 jaar oud; medeoprichter van de Coöperatieve aan- en verkoop vereniging Berkhout, oud-bestuurslid van de Raiffeisenbank; ridder in de orde van Oranje Nassau.

Hoorn Pieter Koopman uit Venhuizen is de 30.000ste bezoeker aan het Westfries Museum dit jaar. Het hoogste aantal werd tot heden toe genoteerd in 1968 met 22027 bezoekers.

Bovenkarspel In het Rode Hert neemt de heer Wander Groot afscheid als secretaris van de bloembollenveilingvereniging West-Friesland, waarvan hij 26 jaar bestuurslid is geweest; ontvangt de ridderorde van Oranje Nassau.

25 november
Medemblik De doopsgezinde gemeente met 29 leden en die in de Wieringermeer met 44 leden zijn tot één gemeente samengevoegd. Met de doopsgezinde gemeente Twisk en Enkhuizen vormen zij één combinatie.

27 november
Twisk De rederijkerskamer ‘De Drie Leliën’ viert haar 90-jarig bestaan. De kamer is voortgekomen uit het Departement tot Nut van 't Algemeen.

28 november
Scharwoude Het bejaardentehuis ‘Meerzicht’ met 28 één-persoonskamers en 4 twee-persoonskamers benevens 23 bejaardenwoningen is officiëel in gebruik genomen. Het ontwerp is van architect D. Fledderus uit Enkhuizen.

Wijdenes Het fanfarekorps ‘Ons Genoegen’ dat 35 werkende leden telt en een jeugdkorps met 25 leden, viert in het Wapen van Wijdenes zijn 70-jarig bestaan; dirigent is de heer D. Koolhaas, terwijl het van 1921 tot 1966 werd geleid door Barend Roemer.

29 november
Lutjebroek Het stichtingsbestuur van het nieuwe bejaardencentrum verzoekt de bewoners een naam te bedenken. Uit het grote aantal inzendingen is de keus gevallen op ‘De Hiemert’, dat is de naam van het stuk land waarop het huis is gebouwd.

30 november
Hoorn De heer A. Blokker te Amsterdam, directeur van de Firma Blokker met vestigingen in vele steden, schenkt het historische pand Breed 12 aan de gemeente; het is de bakermat van het bedrijf.

« oktober | december »

 


Hé, is dat Westfries?

596. Je mag niet die appel van dat kleine kind ofpollen (aftroggelen, afbédelen).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2022 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.