Westfries Genootschap
Bibliotheek
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Bibliotheek » Kroniek van West-Friesland » 1970 » september

Kroniek van West-Friesland - september 1970

1 september
Anna Paulowna Ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van de burgerlijke gemeente schenken de gezamenlijke vrouwenverenigingen een met de hand geknoopt vloerkleed voor de raadzaal.

3 september
Beemster Het oude rusthuis, aangekocht door het schildersbedrijf Wits te Amsterdam, is na restauratie in gebruik genomen door veertig Portugese gastarbeiders. Het nieuwe bejaardencentrum ‘Middelwijck’, gelegen achter de hervormde kerk is al enige tijd bewoond.

6 september
Nieuwe Niedorp De heer D. J. van der Sluis wordt door zijn vader ds. A. J. van der Sluis uit Alkmaar bevestigd tot predikant van de doopsgezinde gemeenten Broek op Langedijk en Nieuwe Niedorp.

11 september
Hoogkarspel Burgemeester P. Groot opent het verzorgingstehuis ‘Het Noorderlandhuis’. Het bevat 45 één-persoonskamers en 4 kamers voor echtparen. De bouwsom bedroeg ƒ 900.000,-; het ontwerp was van het architectenbureau Bijleveld te Groningen.

13 september
Twisk Op de Floralia tentoonstelling in het Dorpshuis vertoonde de heer J. Kuiper dia's, die gemaakt waren van oude ansichten en foto's; het idee was van mevr. T. Kay-Koster.

18 september
Enkhuizen De R.H.B.S. aan de Westerstraat viert haar 100-jarig bestaan met een feest van drie dagen waarvoor duizend reünisten waren samengekomen. De titel van het gedenkboek heet: ‘Terug naar Toen’.

21 september
Hoorn De lepelaars, die ieder najaar in het waterrijke gebied van de Grote Waal neerstrijken, zijn weggebleven. De woningbouw in dit nieuwe stadsdeel zal hun anders zo rustig verblijf wel verstoord hebben.

22 september
† Jb. Kistemaker te Bergen, 74 jaar oud; oprichter in 1928 van wat later uitgroeide tot de Noordhollandse Autocar Onderneming (Naco); ridder in de Orde van Oranje Nassau.

23 september
Hoorn De heer J. Elders neemt afscheid als dijkgraaf van Drechterland, na 34 jaar als bestuurslid werkzaam te zijn geweest in het ‘Ambacht van West-Friesland’.

Enkhuizen De deur van het bejaardentehuis ‘Overvest’ aan de Oude Gouw wordt officiëel geopend. Het biedt woonruimte aan 108 bejaarden; architect is ir. T. Hazewinkel te Amsterdam. De bouwsom bedroeg ƒ 5.500.000,-; het is het 52ste tehuis van de Ned. Centrale Huisvesting voor Bejaarden.

24 september24 september 1970, tekening: Maarten Oortwijn
Zwaag De hervormde pastorie wordt voor ƒ 3000,- door de firma Heilig gesloopt. De hoge bomen blijven gespaard. De predikant van de gecombineerde gemeente woont in Wognum.

25 september
Zeevang Bij Koninklijk Besluit wordt het nieuwe gemeentewapen, dat ontworpen is door mr. G. A. Bontekoe, goedgekeurd.

27 september
Schagen De heer C. Baars viert in hotel Igesz zijn 60-jarig jubileum als zelfstandig veehandelaar op de markten te Alkmaar, Hoorn, Purmerend, Medemblik en Schagen. ‘In Hoorn kwamen de beste koeien op de markt’ . Alleen Purmerend en Schagen kennen nog een wekelijkse veemarkt.

28 september
Aartswoud De heer J. Koeten, 40 jaar organist van de hervormde kerk, ontvangt de gouden ere-medaille behorende bij de orde van Oranje Nassau op een feestelijke bijeenkomst in de kerk.

Wognum Het Rode Kruis begint met de opvoering van het blijspel: ‘Frederik past op’ aan zijn elfde tournee langs 23 dorpen in West-Friesland. De opbrengst wordt besteed aan de zorg voor invaliden in dit gewest.

30 september
Schagen Aan de Frans Halsstraat wordt de eerste paal geslagen voor een verpleeghuis voor 135 demente bejaarden. Na Laren en Harmelen wordt dit het derde complex dat door de stichting Verpleegtehuizen in Nederland wordt gebouwd.

« augustus | oktober »

 


Hé, is dat Westfries?

400. Die twee oudjes kunnen leuk koetelen (met elkaar hun huishoudelijke bezigheden, enz. doen). We laten ze maar wat koetelen (begaan, hun gang gaan, zonder ons ermee te bemoeien).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2022 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.