Westfries Genootschap
Bibliotheek
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Bibliotheek » Kroniek van West-Friesland » 1970 » augustus

Kroniek van West-Friesland - augustus 1970

1 augustus
Zeevang is de naam van de nieuwe gemeente waarin de gemeenten Beets, Kwadijk, Middelie, Oosthuizen en Warder zijn opgegaan. In Oosthuizen zetelt het gemeentebestuur. Schellinkhout, Wijdenes en Venhuizen vormen de nieuwe gemeente Venhuizen; Oude Niedorp, Nieuwe Niedorp en Winkel vormen de nieuwe gemeente Niedorp; Oterleek, Schermerhorn en Noord- en Zuid Schermer de nieuwe gemeente Schermer; Wieringerwaard en Barsingerhorn zijn verenigd in de nieuwe gemeente Barsingerhorn; De Rijp en Graft in de nieuwe gemeente Graft-De Rijp.

Purmerend De stichting Willem Eggert organiseert een internationaal jeugd muziek festival: Purmeradel 1970 in het sportpark Overwhere. Er nemen gezelschappen uit vijftien landen aan deel.

Alkmaar De heer P. S. Teesing, technisch hoofdambtenaar aan het kadaster viert zijn 50-jarig jubileum. Met vier jongelui verricht hij een particuliere heropmeting van Medemblik, waaruit een plattegrond ontstaat, waar zelfs leidingen, putten en gootjes op aangegeven staan.

3 augustus
Opmeer Het concours hippique, het middagprogramma van de stichting ‘Tentoonstelling Opmeer’, werd bezocht door 6500 toeschouwers onder wie de minister van Binnenlandse Zaken mr. H. Beernink en de commissaris van de koningin mr. F. J. Kranenburg.

5 augustus
Monnickendam Aan de hand van de Monumentenwet heeft de minister voor Cultuur, Recreatie en Maatschappelijk werk, de oude binnenstad met de haven tot beschermd gebied bestemd; dit geldt tevens voor de beide andere Zuiderzee steden: Hoorn en Harderwijk.

6 augustus
Hoorn Door inruil voor een aardgaskachel kwam de firma Krop op de Veemarkt in het bezit van 500 kolenkachels en haarden. De aankondiging: Een kolenhaard uitzoeken voor een tientje! lokte geen koper aan.

10 augustus
Hoorn De vereniging ‘Hendrick de Keyser’ koopt het 17e eeuwse graanpakhuis Korenmarkt 10 aan. Bij de restauratie zal het de bestemming van woonhuis krijgen. Het is het derde pand van de vereniging.

14 augustus
Wognum Mgr. Th. Zwartkruis, bisschop van Haarlem, consacreert de nieuwe kerk van de H. Hieronymus; het ontwerp is van architect J. de Groot te Uithoorn. De oude kerk uit het jaar 1856 wordt gesloopt.

22 augustus
22 augustus Het ministerie voor Cultuur, Recreatie en Maatschappelijk werk heeft de definitieve lijsten met beschermde dorpsgezichten vastgesteld voor de Westfriese gemeenten: Abbekerk, Blokker, Grootebroek, Hensbroek, Hoogwoud, Opmeer, Ursem, Westwoud, Wijdenes en Wognum.

24 augustus
Alkmaar De hogere technische school (H.T.S.), de derde in Noord-Holland, begint het onderwijs in enkele noodgebouwen. De school wordt naar het ontwerp van prof. ir. P. H. Tauber gebouwd in de nieuwe wijk op het voormalige Kazerneterrein, door het aannemersbedrijf De Nijs en Zoon te Warmenhuizen.

Hoorn In de gereformeerde kerk aan de J. D. Pollstraat begint de middelbaar technische school (M.T.S.) met het onderwijs. Gedurende een vol jaar is de kerk van de zolder tot de kelder daarvoor in gebruik; directeur is de heer T. J. de Heus.

27 augustus
Medemblik In de laatste vergadering van de oude gemeenteraad, ontvangt de heer C. Bobeldijk, die 25 jaar wethouder is geweest, de zilveren ere-medaille van de stad en wordt ereburger.

28 augustus
Oudorp De directeur van de Verenigde Noordhollandse Dagbladen slaat de eerste paal voor het nieuwe V.N.D.-gebouw; het ontwerp is van het architectenbureau Postma te Rotterdam, het wordt gebouwd door het aannemersbedrijf M. J. de Nijs te Warmenhuizen.

Hoorn Op de 46ste Westfriezendag kwamen 472 van de 1841 leden naar de nieuwe Parkschouwburg, die zich uitstekend leent voor de grote gastdag van het historisch genootschap ‘Oud West-Friesland’.

Obdam De centrale cultuurtechnische commissie heeft het uitgewerkte plan voor de ruilverkaveling van de vaar-polder naar rij-polder goedgekeurd. Het betreft 808 ha gras- en bouwland. De kosten zijn geraamd op ƒ 9.930.000,-. De ruilverkaveling is in 1952 aangevraagd en wordt op 19 november bij stemming door de ingelanden aangenomen.

Wervershoof In de laatste vergadering van de oude gemeenteraad neemt burgemeester J. A. Vlaar afscheid van twee wethouders, de heren V. Koomen en Th. Bijvoet, die vanaf 1945 en 1935 zitting in de raad hebben gehad.

« juli | september »

 


Hé, is dat Westfries?

397. Ouwerwisse (ouderwetse) stoelen hebben nog triemen (sporten, steunlatjes tussen de poten).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2022 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.