Westfries Genootschap
Bibliotheek
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Bibliotheek » Kroniek van West-Friesland » 1970 » mei

Kroniek van West-Friesland - mei 1970

2 mei
Barsingerhorn De zesjarige geit van de heer C. van der Oord brengt vier bonte bokjes en een wit geitje ter wereld.

5 mei
Bergen Op de 25ste bevrijdingsdag wordt in de toren van de Ruïnekerk voor het eerst het carillon bespeeld; een klokkespel van 26 bronzen klokken. De aanschaf is mogelijk geworden door een loterij in de gemeente.

7 mei
Hoorn Op Hemelvaartsdag opent de Tramweg Stichting, die vijf jaar bestaat, het toeristenseizoen met retourritten Hoorn-Wognum en Hoorn-Medemblik. F. van der Grift is de auteur van het boekje: Museumtrams in Nederland.

9 mei
Alkmaar De 5de toneelwedstrijd onder auspiciën van de Ver. Noordhollandse Dagbladen is gewonnen door de rederijkerskamer ‘Kennemerland’ uit Beverwijk met het toneelstuk: Ik zie, ik zie wat jij niet ziet, van Noël Coward.

12 mei
Opperdoes Burgemeester J. W. Bol slaat de eerste van de 130 heipalen voor het nieuwe dorpshuis. Architect is de heer Sj. Brattinga uit Bergen. Voor een toepasselijke naam wordt een prijsvraag uitgeschreven onder de eigen inwoners.

14 mei
Hoorn De stichting Dagverblijf voor lichamelijk en geestelijk gehandicapte kinderen ontvangt ƒ 50.000,- van de Bisschop Bekkers Stichting voor de bouw van een dagverblijf.

16 mei
Avenhorn De oudste onderlinge brandwaarborg maatschappij ‘De Veenhoop’ bestaat 175 jaar. De vijf veendorpen zijn: Avenhorn, Grosthuizen, Oudendijk, Scharwoude en Berkhout. De in aanbouw zijnde dorpshuizen te Grosthuizen en Berkhout ontvangen elk ƒ 1.000,- ter gelegenheid van dit jubileum.

20 mei
Obdam De heer F. J. de Nijs, afkomstig uit Zeeuws Vlaanderen, wordt in de raadzaal door wethouder H. P. de Wijs geïnstalleerd als burgemeester.

22 mei
Callantsoog verwelkomt zijn nieuwe burgemeester mr. C. H. Moll, voorheen burgemeester van de gemeenten Middelie, Kwadijk en Warder. Hij volgt de heer W. L. Correljé op, die 23 jaar burgemeester van de gemeente is geweest.

23 mei29 mei 1970, tekening: Maarten Oortwijn
Abbekerk De rederijkerskamer ‘'t Veldviooltje’ met als zinspreuk: door oefening volmaakter, viert met het blijspel ‘In het witte paard’ en in tegenwoordigheid van vele oud-leden haar 100-jarig bestaan. De vereniging is in het bezit van een volledig archief van een eeuw.

27 mei
Wognum Burgemeester P. J. Commandeur legt de eerste steen voor het bejaardencentrum in het ‘Zangerskwartier’, dat de naam Sweelinck-hof zal krijgen. Het ontwerp is van architect D. Fleddérus. Het hoofdgebouw bevat 50 kamers, daarbij worden 35 bejaarden woningen gebouwd. Het complex gaat 3.5 miljoen gulden kosten.

29 mei
Hoorn De gemeenteraad verleent burgemeester en wethouders de goedkeuring om ƒ 52.916,- beschikbaar te stellen voor de restauratie van het Timmermansgilde huis aan het Dal 3. Na gereedkomen zal het door het hist. gen. ‘Oud West-Friesland’ in gebruik worden genomen.

Bergen Burgemeester L. J. de Ruiter ontvangt van het comité: In Holland komt een Huis, een cheque van ƒ 402.108,76 ten behoeve van de bouw van een internaat bij de Mythylschool.

Hoorn In het Westfries museum is de tentoonstelling geopend ‘Te gast in de Hoornse Blomkamers’, een collectie van 113 modellen geschilderd behang uit het eind van de 18e eeuw. Zij werden vervaardigd door de Vaderlandsche Maatschappij van Reederij en Koophandel ter liefde van 't Algemeen.

30 mei
Schagen Burgemeester W. J. Wognum ontvangt bij zijn afscheid, na een ambtsperiode van bijna 25 jaar, van de gemeenteraad een statiefoto. Dit geschenk zal een plaats krijgen in de raadzaal.

Heerhugowaard Het echtpaar J. Bes-Schrama, 86 en 82 jaar oud, viert in zijn eigen huis aan 't Kruis zijn 60-jarig huwelijksfeest, waarvoor de zoon met zijn vrouw en vijf kinderen uit Canada overkwamen.

Alkmaar Het bejaardencentrum ‘De Nieuwpoort’ met een accomodatie voor 143 bejaarden benevens 38 bejaardenflats wordt officiëel door de heer W. Mensink, lid van Gedeputeerde Staten, geopend. Het ontwerp is van architect ir. C. Keesman, de bouwkosten bedroegen 4.5 miljoen gulden. Het gebouw staat in de nieuwe woonwijk de Kooimeer.

30 mei 1970, tekening: Maarten Oortwijn

« april | juni »

 


Hé, is dat Westfries?

26. Jongens, niet zo klammen (ruzie maken)!
Twee klammers, twee schuld.

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2022 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.