Westfries Genootschap
Bibliotheek
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Bibliotheek » Kroniek van West-Friesland » 1970 » januari

Kroniek van West-Friesland - januari 1970

Eerder verschenen in West-Frieslands Oud en Nieuw, 38e bundel, pagina 127-141.
Uitgave: Historisch Genootschap "Oud West-Friesland", 1971.
Samengesteld door Mevr. C.N. Tuender-Nobel.

Kroniek van West-Friesland 1 januari
Winkel Het nieuwe waterschap Niedorperkogge begint aan zijn bestaan. Ingesteld door Provinciale Staten, in het kader van de schaalvergroting: ook in de waterschapswere1d. De Niedorperkogge omvat de Kostverlorenpolder, de Moerbeekerpolder, de Niedorperpolder, de Oosterpolder onder Winkel en Nieuwe Niedorp, de polder het Oude Dijkje, de Tjaddinxrijtpolder, de Weerepolder, de W.O.L.-polder en de ongereglementeerde Vogelzangpolder en Boomerpolder.

Purmerend Het inwonertal is met 3081 personen toegenomen tot 23.263 inwoners; dat van Hoorn met 827 tot 18.639 inwoners.

4 januari
Midwoud Dominee Jhr. mr. A. M. A. de Beaufort neemt na vier jaar de Ned. Hervormde gemeenten Oostwoud, Midwoud en Hauwert te hebben gediend, afscheid in het kerkje van Hauwert en vertrekt met zijn gezin naar Singapore als scheepspredikant.

8 januari
Hoorn De commissie voor Landelijk Schoon ontvangt ƒ 500.- van het Anjerfonds als bijdrage voor het samenstellen van een monumentenlijst van kleine objecten in de Westfriese gemeenten, zoals: ronde schoorstenen, bovenlichten, voordeuren, poorten en windwijzers.

9 januari
Avenhorn Op de veiling wordt ƒ 74,- betaald voor 100 kg uien; in de veilinggeschiedenis een record prijs voor de maand januari.

12 januari
Aartswoud Het stoomgemaal aan de Groetdijk, gebouwd door de polder Geestmerambacht in 1894, wordt door de firma N. Limmen te Schagen voor ƒ 17.660,- gesloopt. Alleen de twee vliegwielen worden bewaard.

15 januari
Hensbroek Burgemeester J. P. Straathof slaat de eerste paal voor de Holiday-Camping bij het openluchtbad ‘De Leyen’, die plaats zal bieden aan 200 caravans. De beplanting wordt aangelegd door de N.V. Grontmij.

19 januari19 januari 1970, tekening: Maarten Oortwijn
Hoorn De watertoren aan het Keern, gebouwd in 1911 door het gemeentelijk waterleidingbedrijf, wordt door de firma D. Cornelissen N.V. te Zwanenburg gesloopt. Sedert het gereedkomen van de nieuwe PWN-installaties aan de Kromme Elleboog is de toren buiten gebruik.

21 januari
Rustenburg De koe Joke van de veehouder A. Vlaar brengt drie flinke stierkalveren ter wereld.

28 januari
Hoorn De concertvereniging ‘Johan Messchaert’, opgericht door de heren H. J. Pos en C. J. Kerkmeyer, viert met een concert van het Noordhollands Philharmonisch Orkest haar 50-jarig bestaan. Een tentoonstelling: ‘De zanger in woord en beeld’ is opgericht in galerie ‘In die Frahchtwage’ op het West.

30 januari
Bobeldijk Op de boerderij ‘Het Tochthuis’ van de heer R. Wit heeft de 18-jarige koe Ideaal 15 de productie van 100.000 kg melk bereikt.

 


Hé, is dat Westfries?

646. Over de benoeming van die ambtenaar heb ik niks te kerdiezen (niets over te zeggen of te beslissen).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2023 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.