Westfries Genootschap
Bibliotheek
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Bibliotheek » Kroniek van West-Friesland » 1969 » november

Kroniek van West-Friesland - november 1969

1 november
Baarsdorpermeer De Coöperatieve Zuivelfabriek ‘De Ster’ gaat een fusie aan met de Coöperatieve Vereniging Noord Holland. In 1900 werd ‘De Ster’ gesticht door vier veehouders in het boerenhuis van de familie Best; directeur is sinds 1939 de heer C. A. Berkhout.

3 november
Alkmaar De weekmarkt voor vet slachtvee wordt overgeplaatst naar Schagen. Op de eerste marktdag in Schagen werden 130 vette koeien en 73 varkens tegen beste prijzen verhandeld.

7 november
† K. Dikstaal in het Liornehuis te Hoorn, 89 jaar oud; oud hoofd van de school te Enkhuizen, bestuurslid van de Nutsbibliotheek, mede-oprichter van ‘Oud West-Friesland’ in 1924.

8 november
† K. Braak in ‘Avondlicht’ te Hoorn, 83 jaar oud; oud-president kerkvoogd te Hoogwoud, oud-voorzitter van vele agrarische verenigingen en instellingen, ridder in de orde van Oranje Nassau, lid van ‘Oud West-Friesland’ vanaf de oprichting in 1924.

Zuid Scharwoude Het fanfarekorps ‘Kunst na Arbeid’, één van de oudste korpsen in Noord-Holland, viert het 75-jarig bestaan. De vereniging telt 34 musicerende leden.

10 november
Opmeer Het hervormde verzorgingstehuis voor bejaarden ‘Het Slothuys’ wordt met een ontvangst van het gemeentebestuur door de voorzitter van de stichting, de heer P. Roele, in gebruik genomen. De nieuwe bewoners nemen hun intrek in de 59 éénpersoons- en 6 tweepersoons kamers.

Opmeer Burgemeester N. K. Komen slaat de eerste paal voor een bejaardenflatgebouw met 48 driekamer-woningen en enkele vijfkamer-woningen. Architect is de heer R. Zeeman uit Oosthuizen.

11 november
De Langedijk. Bij koninklijk besluit is aan de polder Geestmerambacht een wapen verleend, dat ontworpen is door mr. G. A. Bontekoe te Oosterwolde.

13 november 1969, tekening: Maarten Oortwijn

13 november
Enkhuizen Burgemeester Y. H. de Zeeuw opent het gemeenschapshuis ‘De Nieuwe Doelen’.

14 november
Hoorn Het wandkleed voor de Parkschouwburg, dat door 60 leden van de Hoornse Vrouwenraad is geborduurd, naar een ontwerp van mej. G. Z. du Croo te Hoorn, krijgt een officiële plaats in de foyer.

16 november
Burgervlotbrug Met een kerkdienst, geleid door ds. J. J. J. van der Sluys uit Barsingerhorn, wordt het honderd-jarig bestaan gevierd van het doopsgezinde kerkje aan de Pettemerweg. De gemeente telt 45 doopleden.

18 november18 november 1969, tekening: Maarten Oortwijn
Hoorn De nieuwe schouwburg ‘Het Park’ wordt, met een voorstelling van de Opera ‘Madame Butterfly’ voor genodigden, door de Commissaris van de Koningin, mr. F. J. Kranenburg, geopend.

25 november
Hoorn De minister van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening, ir. W. F. Schut, geeft het startsein voor de bouw van drie stervormige flats in de Grote Waal, een bekroond experimenteel woningbouw-project van architect N. van Wijk. De bouwkosten bedragen veertien miljoen.

30 november
Kolhorn Bij het 125-jarig bestaan van de polder Waard en Groet heeft de laatste uitloting plaats van de in 1845 afgesloten losrentelening van ƒ 180.000,-; eerste dijkgraaf was de heer K. Breebaart van 1845-1895.

« oktober | december »

 


Hé, is dat Westfries?

254. 'n Moerloper is 'n lam of kalf, dat nog bij moer, het moederdier, loopt, dus nog niet ofwonnen is (afgewend). Ook gezegd van iemand die nog ongetrouwd en bij moeder thuis woont.

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2023 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.