Westfries Genootschap
Bibliotheek
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Bibliotheek » Kroniek van West-Friesland » 1969 » oktober

Kroniek van West-Friesland - oktober 1969

2 oktober2 oktober 1969, tekening: Maarten Oortwijn
Heiloo Op de uitnodiging die het bestuur van de ‘Melco’ richtte tot scholieren russen 10 en 16 jaar om het bedrijf en de bereiding van 20 melkprodukten te zien, is door 5.000 kinderen in klasseverband gereageerd.

Velsen Mr. F. J. Kranenburg, Commissaris van de Koningin, opent het gerestaureerde landgoed Beeckestijn dat 2,5 miljoen gulden kostte en waarin zijn gehuisvest de Culturele Raad Noord-Holland en de stijlkamers uit het Rijksmuseum te Amsterdam.

Spierdijk Het bejaardentehuis ‘'t Oeverland’, genoemd naar het stuk land waarop het huis is gebouwd, wordt door de hoofdarchitect G. W. Jansen uit Den Haag geopend. In de hal hangt de merklap van ‘Oud West-Friesland’ geborduurd door de directrice Zr. Laurentia.

3 oktober
† K. Hogentoorn te Midden Beemster, 72 jaar oud; oud-dijkgraaf van de polder De Beemster, voorzitter van de bond van Coöperatieve Zuivelfabrieken, ridder in de orde van Oranje Nassau.

3 oktober 1969, tekening: Maarten Oortwijn Alkmaar Aan de vooravond van de 396ste viering van Alkmaars Ontzet, ontsteekt burgemeester mr. H. J. Wytema een blijvende floodlight installatie rondom de molen van Piet; het is een geschenk van de N.V. Industrie & Handels Mij. Rouppe van der Voort, voorheen firma de Wild.

4 oktober
Wervershoof De Stichting Olympia neemt de tweede sporthal in gebruik. Aan de totstandkoming is door alle verenigingen vanaf 1960 medewerking verleend. In Nederland zijn na de oorlog honderd sporthallen gebouwd, waarvan twee in Wervershoof.

9 oktober
Hoorn In het plantsoen tegenover het station is rondom de oude beukebomen een tegelpad met banken, bloembakken en lantaarns aangebracht. Het is een mooi rustpunt in dit centrum van verkeer.

11 oktober
Utrecht H.K.H. Prinses Beatrix schenkt in het Academisch Ziekenhuis het leven aan de derde zoon, die de namen Constantijn, Christof, Frederik, Aschwin krijgt.

14 oktober
Bergen In heel Noord-Holland boven het IJ wordt ‘s avonds tussen 6 en 8 uur gecollecteerd voor een internaat bij de mytylschool te Bergen onder de leuze: In Holland komt een huis. De opbrengst blijkt later ƒ 300.000,- te bedragen.

15 oktober
Bergen Burgemeester de Ruyter koopt op het Plein de eerste van de 16.000 loten van het Carillon-comité, dat zich ten doel stelt een klokkespel van 26 bronzen klokken aan te brengen in de Ruïnekerk. Het comité wil dit carillon op 4 mei 1970 in gebruik stellen.

16 oktober
Blokker Burgemeester Lemmens onthult, in het kader van de Westfriese bouwdag voor de Streek, een monument, voorstellende een kalfje, van de beeldhouwer Jan van Druten uit Schellinkhout.

21 oktober
Anna Paulowna Dr. P. Pannekoek uit Aalsmeer wordt door dr. A. Dronkers uit Utrecht bevestigd als predikant van de gemeenten Anna Paulowna en Wieringerwaard, een gebied met 1907 pastorale eenheden.

22 oktober
Egmond Binnen Staatssecretaris mr. H. J. van der Poel opent de nieuwe jeugdherberg ‘Klein Rinnegom’, de 19e jeugdherberg van de katholieke Vakantie Centrale, opgericht in 1949.

23 oktober
Den Helder Dijkgraaf J. Posch van de Uitwaterende Sluizen voor Kennemerland en West-Friesland, slaat de eerste paal voor het boezemgemaal op het terrein van de Nieuwe Haven. Dit werk zal 1 juli 1972 gereed zijn, de kosten bedragen 14 miljoen gulden.

28 oktober
Hoorn Het St. Jansgasthuis aan de Koepoortsweg zal, na het gereedkomen van het nieuwe ziekenhuis, verbouwd worden tot een algemeen verpleegtehuis voor chronisch-zieke bejaarden uit oostelijk West-Friesland.

31 oktober
Wognum Burgemeester H. J. de Nijs uit Ursem slaat de eerste betonnen paal voor het bejaardencentrum met 35 bejaardenwoningen. Het ontwerp is van architect D. Fleddérus, de bouwkosten bedragen 3,5 miljoen gulden.

 


Hé, is dat Westfries?

462. 't Kind zat te gnokken (begerig te kijken) naar al dat lekkers.
Als moeder vlees snijdt, staat de hond erbij te gnokken.

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2022 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.