Westfries Genootschap
Bibliotheek
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Bibliotheek » Kroniek van West-Friesland » 1969 » september

Kroniek van West-Friesland - september 1969

1 september
Heerhugowaard Burgemeester mr. A. F. Molleman slaat de eerste paal voor het tweede bejaardencentrum met bejaardenflats aan de Kastanjelaan.

4 september
Venhuizen Burgemeester J. A. Engelvaart brengt in de raadsvergadering hulde aan de heer Jc. Laan, geboren in Berkhout, die 30 jaar onafgebroken deel uitmaakt van het bestuurscollege, waarvan 25 jaar als wethouder.

6 september
Grosthuizen De heer J. Hart, voorzitter van de Stichting Gemeenschapshuis. Avenhorn-Oudendijk, heit de eerste van de 81 palen voor het dorpshuis. Het heiwerk van de overige 80 palen wordt door het Wegenbedrijf Ooms en zijn medewerkers belangeloos verricht.

6 september 1969, tekening: Maarten Oortwijn Wadway Het door architect Y. Kok gerestaureerde kerkje dat door het zoldertheater uit Hoorn als kerktheater is ingericht, wordt door mr. F. J. Kranenburg, Commissaris van de Koningin in Noord-Holland, geopend. Voorzitter van de Stichting Wadway is dr. H. J. C. van Scherpenberg te Hoorn.

9 september
Grootebroek Op de 81ste nationale kolfwedstrijd, die gedurende vijf dagen in ‘De Gekroonde Zwaan’ is gespeeld, wordt de sajetspeler P. Langenberg uit Berkhout nationaal kolfkampioen met 162 punten.

11 september
Midwoud De nieuwe vleugel aan het particuliere rusthuis ‘Het Zonnehof’, eigendom van Zr. J. Wilms en waarin 45 personen gehuisvest kunnen worden, wordt door burgemeester P. Smit geopend.

13 september
Oosterleek In een oecumenische kerkdienst worden voor de eerste maal drie kinderen gedoopt door kapelaan Smit en dominee Rutgers. De doop wordt zowel in de katholieke- als in de hervormde kerkregisters opgetekend.

14 september
Bovenkarspel Op de receptie in de St. Martinuskerk ter gelegenheid van het 12½ jarig priesterschap van kapelaan P. Ruiter, ontvangt de jubilaris van de parochianen een nieuwe auto.

15 september
Medemblik Op de harddraverij dag van ‘Prins Hendrik’ werden ‘s morgens voor het eerst ponnyraces gehouden, waarvoor grote belangstelling bestond.

Schagen Bijna 400 leden van ‘Oud West-Friesland’ waren aanwezig op de 45ste Westfriezendag, waarvan de helft ‘s avonds genoot van het Schager menu: soep met kluif – grauwe erwten met rozijnen – brandewijn voor de heren – boerenjongens voor de dames – pudding met bessensap.

16 september
† Ds. F. W. Boers, 79 jaar oud. emeritus predikant van de hervormde kerk. Van 1934-1956 dominee te Hoorn.

Bergen De nieuwe vleugel van het vormingscentrum ‘De Haaf’, dat in 1952 werd opgericht, wordt feestelijk in gebruik genomen; directeur is ds. M. A. van Rhijn.

17 september
Edam Op het symposium bij het 425-jarig bestaan van het Hoogheemraadschap van de Uitwaterende Sluizen in Kennemerland en West-Friesland, ontvangt de minister van Verkeer en Waterstaat, drs. J. A. Bakker, het eerste exemplaar van het boek ‘Wie water deert ...’, geschreven door J. J. Schilstra.

20 september
Hensbroek Bij de Uitgevers Maatschappij West-Friesland te Hoorn verschijnt een Westfriese roman onder de titel ‘Goede Grond’, het eerste boek van de schrijver Jan Blauw.

Hoorn De heer W. Mensink, lid van Ged. Staten, opent het bejaardencentrum ‘Liornehuis’ aan de Westfriesehof, uitgaande van de Westfriese Stichting voor huisvesting van buitenkerkelijke bejaarden. Het huis biedt plaats aan 173 personen. Een model van het ‘fluitschip’ van kapitein Liorne uit de 17e eeuw staat in keramiek in de hal van het huis.

22 september
Berkhout Op de jaarvergadering van het bestuur van de polder ‘De Westerkogge’ blijkt dat, ondanks de extra uitgaven van ƒ 45.750,- voor twee bruggen, geen omslagverhoging voor de Ingelanden nodig is. De rekening ovet 1968 sluit met een batig saldo.

24 september
Hoorn De vereniging ‘Oud Hoorn’ wil degene die een passende bestemming weet voor de Oosterkerk, gebouwd in 1450, belonen met een 6-daagse reis naar Parijs. De restauratiekosten zullen, als een aanvaardbare bestemming wordt gevonden, ƒ 200.000,- bedragen.

27 september
Bergen In het voormalige openluchttheater bij Duinvermaak is een kunstskibaan van 120 meter lengte in gebruik genomen, die geexploiteerd wordt door de skivereniging Il Primo.

29 september
Zwaag De heer B. E. Stavenuiter, afkomstig uit Enkhuizen, neemt afscheid van de H. Hartschool waaraan hij 46 jaar verbonden is geweest.

« augustus | oktober »

 


Hé, is dat Westfries?

367. Koolprak dien je niet op als gastmaal (stamppot van kool en aardappelen).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2023 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.