Westfries Genootschap
Bibliotheek
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Bibliotheek » Kroniek van West-Friesland » 1968 » mei

Kroniek van West-Friesland - mei 1968

1 mei
Hoorn Drukkerij ‘West-Friesland’ herdenkt bij het 50-jarig bestaan de oprichter Floris Butter 1886-1966 met het plaatsen van een bronzen plaquette in de hal waarop de tekst uit Prediker 9 vers 10. Alles wat Uwe hand vindt om te doen, doe dat met Uwe macht.

2 mei
Prins Claus bezichtigt tijdens zijn werkbezoek aan West-Friesland het nieuwe Dorpshuis ‘Het Centrum’ te Venhuizen en opent het provinciaal waterwinstation te Andijk.

6 mei
Nieuwe Niedorp De heer W. Bakker, gemeentesecretaris, die 50 jaar geleden zijn loopbaan op het raadhuis van Berkhout begon, is benoemd tot ridder in de orde van Oranje-Nassau.

7 mei
Opperdoes Met een eredienst in de gereformeerde kerk viert de heer K. Zwier zijn 50-jarig jubileum als organist. Op koninginnedag werd hij daarvoor onderscheiden met de gouden ere-medaille, verbonden aan de orde van Oranje-Nassau.

11 mei
Urk Koningin Juliana onthult op het plein bij de Vissershaven het monument van een Urker vissersvrouw; beeldhouwer is Gerard van der Leeden uit Bergen.

16 mei
Hoorn Het streekziekenhuis West-Friesland, dat in de plaats is gekomen van het stadsziekenhuis en de ziekenverpleging ‘De Villa’ wordt officieel in gebruik genomen. Het wordt beheerd door een stichting.

Bij koninklijk besluit is de heer J. A. Engelvaart, wethouder van Monnikendam benoemd tot burgemeester van Schellinkhout, Wijdenes en Venhuizen.

22 mei
Schermerhorn De stichting ‘De Schermer molens’ viert met een molenfeest de restauratie van één van de elf molens, waarin de penningmeester de heer A. Barendregt een molenaarswoning uit de 17de eeuw heeft ingericht.

23 mei
De tramwegstichting, die oude locomotieven en rijtuigen wil bewaren, organiseert voor haar leden een stoomtramrit van Hoorn naar Medemblik, die 175 belangstellenden trekt uit het gehele land.

26 mei
Twisk Ter gelegenheid van het honderd-jarig bestaan is de doopsgezinde kerk geheel gerestaureerd weer in gebruik genomen met een dienst, die geleid werd door ds. Blanksma-van der Zwaag.

29 mei
Aan de rijksuniversiteit te Utrecht promoveert de heer C. Bobeldijk, afkomstig uit Abbekerk cum laude tot doctor in de wiskunde en natuurwetenschappen op het proefschrift: De toroidale schroefpinch (Eng. The toroidale screwpinch).

31 mei
Bergen Op de feestavond ter ere van zijn 80ste verjaardag en in tegenwoordigheid van prinses Beatrix en prins Claus wordt de dichter A. Roland Holst benoemd tot commandeur in de orde van Oranje-Nassau.

« april | juni »

 


Hé, is dat Westfries?

499. Wie de buul ('t geld) heeft, is baas.
(Wie de geldbuidel, de portemonnee heeft, die heeft de macht).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2022 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.