Westfries Genootschap
Bibliotheek
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Bibliotheek » Kroniek van West-Friesland » 1968 » januari

Kroniek van West-Friesland - januari 1968

Eerder verschenen in West-Frieslands Oud en Nieuw, 36e bundel, pagina 143-152.
Uitgave: Historisch Genootschap "Oud West-Friesland", 1969.
Samengesteld door Mevr. C.N. Tuender-Nobel.

Kroniek van West-Friesland 1 januari
Purmerend telt 17760 inwoners en is daarmee met 253 personen Hoorn gepasseerd, dat een jaar eerder nog 17072 inwoners telde tegen Purmerend 16522.

2 januari
Enkhuizen In de zojuist gerestaureerde burgemeesterskamer met plafond en wandbeschilderingen bieden tal van mensen burgemeester en mevrouw De Zeeuw hun goede wensen aan.

Spierdijk Voor het derde bejaardentehuis in de gemeente Berkhout, ontworpen door het architectenbureau Waardenburg en Van Harreveld, wordt de eerste paal geheid; opdrachtgeefster is de stichting St. Theresia.

3 januari
Oudendijk Burgemeester J. Cornelisse van Avenhorn, Grosthuizen en Scharwoude wordt geïnstalleerd als burgemeester van Oudendijk.

5 januari
Beets In de raadzaal die gevestigd is in het koor van de hervormde kerk, wordt burgemeester J. Schoon van Oosthuizen en de Hobrede geïnstalleerd als burgemeester van Beets, waarmee de zelfstandige gemeente Oudendijk-Beets opgehouden heeft te bestaan.

7 januari
Wognum Ter gelegenheid van de 100ste geboortedag van Willem Saal, die van 1889 tot 1917 dirigent was van het Wognummer zangkoor ‘Jacob Kwast’ geeft het Hoorns kamerkoor een herdenkingsconcert in de hervormde kerk onder leiding van D. Saal.

9 januari
Schellinkhout Geboren: Jan-Piet Has, eerste zoon van Pieter Has en Anneke Has-Roos; begroet door vier grootouders en acht over-grootouders: de echtparen Has-van Twisk en Snel-Immink te Schellinkhout, Roos-Houten te Wijdenes en Saal-Spaander te Hoorn.

11 januari
Hoogwoud Uit de opbrengst van de kinderpostzegels ontvangen de besturen van het Groene en het Wit-Gele Kruis ƒ 7500.- voor het nieuwe kruisgebouw, dat een onderdeel vormt van het Dienstencentrum.

26 januari
Schagen Bij de brand in hotel ‘De Rode Leeuw’ gaat de omvangrijke collectie prenten en foto's van de vereniging ‘Oud Schagen’ verloren.

27 januari
Alkmaar De minister van justitie mr. C. H. F. Polak opent het vernieuwde gerechtsgebouw aan de Geestersingel, waarin thans ook het kantongerecht is gevestigd. De kosten bedroegen ruim twee miljoen; het gebouw is ontworpen door prof. ir. P. H. Tauber.

31 januari
Lutjewinkel De zuivelfabriek ‘West-Friesland’ plaatst bij de veehouder N. L. Kraakman te Zijpe de honderdste melk koeltank; de eerste koeltank werd op 16 november 1966 geplaatst.

Twisk In een buitengewone raadsvergadering wordt afscheid genomen van de heer W. H. Vogels, die 36 jaar hoofd van de school is geweest en vele functies in plaatselijke verenigingen heeft bekleed.

 


Hé, is dat Westfries?

323. Op carnaval had ie zich verkleed; hij zag er kakkelollig uit (potsierlijk, belachelijk, als 'n hansworst); de meesten konnen 'm geniesen (herkenden 'm niet eens).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2023 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.