Westfries Genootschap
Bibliotheek
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Bibliotheek » Kroniek van West-Friesland » 1967 » januari

Kroniek van West-Friesland - januari 1967

Eerder verschenen in West-Frieslands Oud en Nieuw, 35e bundel, pagina 134-147.
Uitgave: Historisch Genootschap "Oud West-Friesland", 1968.
Samengesteld door Mevr. C.N. Tuender-Nobel.

Kroniek van West-Friesland 2 januari
Alkmaar In de eerste uitzending van de stichting Ether-reclame (Ster) was een film van 15 seconden over de Alkmaarse kaasmarkt en de verpakte kaassoorten van de Kon. fabriek van verduurzaamde kaas Eyssen N. V. opgenomen.

8 januari
Hoorn De kerkeraad van de doopsgezinde- en van de remonstrantse gemeente besluiten voortaan de kerkdiensten gezamenlijk te houden, veelal in de remonstrantse keek, gevestigd in het Foreestenhuis op het Grote Oost.

11 januari
† C. Stikvoort te Alkmaar, 74 jaar oud; de laatste in de rij van zeven geslachten Stikvoort, die vanaf 1797 het beroep van kuiper uitoefende aan de Achterdam.

Abbekerk De koe Bet 25, bijna 16 jaar oud, eigendom van de heer K. F. Chattellon is de 13e koe in Noord-Holland, die 100.000 kg. melk heeft geproduceerd en in heel Nederland de 25e.

16 januariHoorn (Tekening: M. Oortwijn)
Bovenkarspel Mgr. dr. J. G. M. Willebrands, secretaris van kardinaal Bea te Rome, wijdt de Sint-maartenskerk in, ontworpen door de architecten Lelieveldt. De kerk heeft 900 zitplaatsen benevens een kleine dagkerkruimte met 70 zitplaatsen.

21 januari
Spierdijk Meester H. Langedijk, auteur van het boekje: Hé, is dat Westfries, ontvangt bij zijn afscheid als hoofd van de school het ridderschap van de orde van St. Sylvester uit handen van pastoor B. Verbeem.

Berkhout Het fanfarecorps ‘De Volharding’ ontvangt bij zijn 75-jarig bestaan van de burgerij nieuwe uniformen; aangeboden in de Ridder St. Joris door burgemeester P. Beemsterboer.

24 januari
Zwaag Aan de Beatrixstraat wordt het bejaardencentrum in bungalowstijl ‘De Bongerd’ geopend. De pensionprijs bedraagt voor één persoon ƒ 450.- per maand en voor een echtpaar ƒ 750.-.

25 januari
Hoorn De 17e eeuwse pakhuizen ‘In de pinas’ en ‘de Sleutel’ op de Veermanskade bij de Hoofdtoren zijn door de firma V. Hakhoff en Zoon gerestaureerd en inwendig tot één woonhuis verbouwd voor de eigenaar de heer P. Peetoom.

 


Hé, is dat Westfries?

378. Moeder is meestal de hele morgen in de keuken aan 't steuren (koken) en aan 't stùdderen (werken en eten bereiden). Ze bestùddert (bestuurt, beheert) trouwens haar hele huishouden goed.

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2023 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.