Westfries Genootschap
Bibliotheek
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Bibliotheek » Kroniek van West-Friesland » 1966 » maart

Kroniek van West-Friesland - maart 1966

1 maart
De kerkeveiling van de kleine Zwaagdijker gemeenschap in zaal Vijn brengt het recordbedrag van ƒ 21.200,- op.

2 maart
Oudendijk Dit is een van de weinige gemeenten in den lande waar een huis-aan-huis collecte voor het huwelijksgeschenk aan Prinses Beatrix wordt gehouden. De opbrengst bedraagt ƒ 137,50.

De wijkverpleegster mej. E. van Leeuwen, in het gebied van Wognum tot Oostwoud, ontvangt bij haar 25-jarig jubileum van de patiënten een cheque voor een reis naar Israël.

3 maart
Het Westfries Museum te Hoorn koopt in Duitsland het schilderij ‘De Ydelheid’ uit 1622 aan. Dit stuk is van de Hoornse portretschilder Jac. Waben, zoon van een compagnie-kapitein.

7 maart
Hoorn In de Liornestraat naast het Streekziekenhuis in aanbouw wordt de eerste paal geslagen voor het bejaardentehuis, uitgaande van de Humanistische Stichting Huisvesting bejaarden. Het ontwerp van het gebouw, zeven verdiepingen hoog, is van de architecten Van den Berg en Van Couwelaar.

9 maart
† Mgr. dr. J. A. E. van Dodewaard te Haarlem, 52 jaar oud, bisschop van Haarlem sinds 1960.

10 maart
H.K.H. Prinses Beatrix en prins Claus trouwen vanuit het paleis op de Dam te Amsterdam in het stadhuis aan de O.Z. Voorburgwal, waarna het huwelijk kerkelijk wordt ingezegend door ds. H. J. Kater en ds. J. H. Sillevis Smitt in de Westerkerk.

16 maart16 maart 1966, tekening: Maarten Oortwijn
Enkhuizen De minister van cultuur, recreatie en maatschappelijk werk, mr. M. Vrolijk, opent de schepenhal van het Zuiderzeemuseum, waarin vier visserschepen, een turfschip, een ijsvlet en zes pleziervaartuigen zijn ondergebracht.

21 maart
Wieringerwaard De landbouwsmederij van de heer P. Meijer, gevestigd in een historische stolpboerderij met rieten dak, brandt tot de grond toe af.

24 maart
Bovenkarspel De 33ste kerkeveiling in café ‘De Halve Maan’ ten behoeve van de R.K. nieuwe kerk brengt ƒ 37.622,- op.

27 maart
Zuid-Schermer. Door blikseminslag verbrandt één van de twaalf Schermermolens uit het begin van de 17e eeuw, eigendom van de Stichting De Schermermolens.

« februari | april »

 


Hé, is dat Westfries?

403. Joos (mensen), komen jullie te konkelen (schaften, te ± 10 uur in de voormiddag 'n rustpauze onder 't werk, waarin 'n kop koffie door de baas wordt aangeboden).
Opm.: 'Konkelen' is wel Ned. maar betekent dan knoeien, knoeierijen plegen, kuipen, intrigeren, kwaadspreken, bv.: Door konkelen achter onze rug hebben ze ons die mooie betrekking afgesnoept.

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2022 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.