Westfries Genootschap
Bibliotheek
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Bibliotheek » Kroniek van West-Friesland » 1965 » december

Kroniek van West-Friesland - december 1965

2 december
Andijk Burgemeester Y. H. de Zeeuw opent het nieuwe politiebureau; ontwerp van architekt A. J. F. Hooning te Bergen.

2 december
Schagen De activiteit van de leden van de voetbalvereniging ‘Schagen’ om zelf kleedkamers en een kantine te bouwen wordt door de Nederlandse Sport-Federatie gehonoreerd met een subsidie van ƒ 10.000,-.

10 december
Tijdens de ledenvergadering in de Harmonie wordt door de voorzitter H. Ringers het 25-jarig bestaan van de vereniging ‘Oud-Alkmaar’ gereleveerd. De oprichter was Jhr. Herpert van Foreest; de vereniging telt 436 leden.

12 december
Met een kerkdienst, geleid door ds. R. Boonstra uit Alkmaar, wordt de nieuwe hervormde kerk te Veenhuizen, waarin de graftombe van Reinout van Brederode van Veenhuizen uit 1633 weer een plaats heeft gekregen, feestelijk geopend.

13 december
Alkmaar Het laatste woonhuis in de Langestraat – nr. 34 – van de dames Pekelharing is verkocht; na de verbouwing wordt er een winkel in gevestigd.

14 december
De Verenigde Noordhollandse Dagbladen verspreiden in een oplaag van 160.000 huis-aan-huis in Noord-Holland Noord de kerstbijlage in koperdiepdruk, ter gelegenheid van de 60.000ste betalende abonnee. In 1955 bedroeg het aantal abonnees 40.000.

17 december
De St. Petrus-hulpkerk, naast de Boerenleenbank te Sijbekarspel, wordt door deken P. C. J. Stammeyer ingewijd. De kerkvoogdij van de hervormde kerk schenkt twee altaarkandelaars. Dienstdoende geestelijke is Pater Bors.

18 december
† R. Sasburg te Hoorn, 80 jaar oud; mede-oprichter en ere-lid van het historisch genootschap ‘Oud West-Friesland’, Eertijds hoofd der o.l. school, kerkeraadslid en organist te Benningbroek.

In afzonderlijke vergaderingen van de veilingverenigingen ‘De Eendracht’ te Hoogkarspel en ‘De Tuinbouw’ te Grotebroek is tot fusie besloten, waardoor de 68 jaar bestaande ‘Eendracht’ zal worden opgeheven.

23 december
Het grafisch personeel van de Verenigde Noordhollandse Dagbladen te Alkmaar staakt 24 uur, waardoor de abonnees van zeven streekbladen geen kerstnummer ontvangen.

24 december29 december 1965, tekening: Maarten Oortwijn
† Chr. Roosendaal te Enkhuizen, 77 jaar oud; oud-wethouder en bestuurslid van de Enkhuizer klokkenspelvereniging. Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

27 december
De Nederlandse Jeugdbond voor Natuurstudie, opgericht in 1920, belegt met 500 leden een vierdaags congres in de Parkschouwburg te Hoorn o.l.v. de voorzitter Klaas Baarda.

29 december
Egmond aan de Hoef Het fraaie historische landhuis ‘Schuylenburg’ aan de Heerenweg bij 't Woud wordt door een felle brand ernstig beschadigd.

31 december
De regenmeter van de Waard- en Groetpolder, die door voorzitter J. H. Oudt al 30 jaar wordt bijgehouden, wijst uit, dat het geen dag droog gebleven is in de maand december van het zeer natte jaar 1965.

Dickwijls keert de tijd
ten langen leste
door zijn verandering de
zaeken nog ten beste

(Vondel)

 


Hé, is dat Westfries?

23. Dat kind lag lekker te spragen in de zon (koesteren, zonder bedekking met dekens). Na 't middageten doet opa altijd 'n tukkie of: tokkie (middagdutje, middagslaapje, sièsta).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2022 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.