Westfries Genootschap
Bibliotheek
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Bibliotheek » Kroniek van West-Friesland » 1965 » november

Kroniek van West-Friesland - november 1965

9 november
Bergen Aan de kerkelaan wordt het nieuwe opleidingsinstituut voor gezinsverzorgsters ‘Dennenheuvel’, uitgaande van de Algemene Stichting voor Gezinszorg in Noord-Holland, door mevr. mr. M. Kranennburg-Lycklama à Nyeholt geopend.

10 november
Op de 383ste najaarskoemarkt te Hoorn worden 2062 koeien aangeevoerd, wat 30 stuks minder is dan het voorgaande jaar.

11 november
Met de komst van drie zusters van de Congregatie van Liefde uit Tilburg naar Hoorn in 1865, werd daar het begin gemaakt van het r.k. bijzonder onderwijs en van de ziekenverpleging. De herdenking van die feit wordt met een feestelijke bijeenkomst in de Park schouwburg gevierd.

Enkhuizen In het nieuwe kerkgebouw aan de Van Bleiswijkstraat wordt o.l.v. ds. A. Vergunst uit Rotterdam het honderdjarig bestaan gevierd van de geref. gemeente. Sinds 1922 is de gemeente vacant.

Op de naamdag van Sint Maarten wordt door pastoor A. Boekel de eerste steen gelegd voor de nieuwe St. Martinuskerk te Bovenkarspel naar het ontwerp van architekt J. A. Lelieveldt uit Rotterdam; kosten één miljoen.

16 november16 november 1965, tekening: Maarten Oortwijn
De heer C. N. H. de Jong, hoofd van de o.l. Boschschool te Enkhuizen viert met 'n ouderwets schoolfeest voor alle kinderen zijn 40-jarig jubileum en ontvangt van de oudercommissie en de leerlingen een even ouderwets geschenk: een nieuwe Gazelle-fiets.

18 november
Grotebroek – Bovennkarspel. Het nieuwe station van de Ned. Spoorw., dat op de plaats staat van het gesloopte gebouw uit 1885 is in gebruik genomen.

19 november
De omzet van de visserijvereniging ‘Door Eendracht Tot Vooruitgang’ op Wieringen, opgericht in 1917 en waarvan de heer J. Tijsen al 35 jaar voorzitter is, behaalt op de visafslag te Den Oever een record-jaaromzet van vijf miljoen.

22 november
De inwoners van Scharwoude vereren hun kruidenier, de heer R. Dolfing, met een geschenk onder couvert ter gelegenheid van zijn 25-jarig huwelijk. Hij brengt de boodschappen nog rond.

23 november
Alkmaar Het Koning Willemhuis in de Pieterstraat is uitwendig in zijn oorspronkelijke 16e eeuwse vorm gerestaureerd en van binnnen van een aardappelpakhuis in het bankgebouw van de Nederlandse Credietbank veranderd. In het jaar 1252 werd op deze plaats een huis voor graaf Willem II gesticht.

23 november 1965, tekening: Maarten Oortwijn
De kerkeveiling te Obdam ten bate van de restauratie van de ned. herv. kerk en het pastoriefonds brengt ƒ 4500,- op.

26 november
De provinciale Noordhollandse vereniging ‘Het Witte Kruis’, de oudste der kruisverenigingen, bestaat 90 jaar. Zij werd opgericht door Jacobus Penn, de eerste inspecteur voor de Volksgezondheid in de provincie.

30 november
Alkmaar Volgens de gegevens van de V.V.V. ‘Alcmaria’ hebben 237.800 toeristen uit 38 landen deze zomer de kaasmarkten bezocht.

« oktober | december »

 


Hé, is dat Westfries?

361. Hoe ver ben je heen met je was?
't Loupt op 't lessie ('t loopt naar 't einde, 't is gauw klaar).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2022 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.