Westfries Genootschap
Bibliotheek
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Bibliotheek » Kroniek van West-Friesland » 1965 » april

Kroniek van West-Friesland - april 1965

1 april
Hoogkarspel In een bijzondere raadsvergadering ontvangt de heer W. F. Hellinga, gemeente-secretaris en tevens gemeente-ontvanger, de gouden ere-medaille verbonden aan de orde van Oranje-Nassau ter gelegenheid van zijn 40-jarig jubileum.

7 april
Na een restauratie, die twee jaar duurde en ƒ 400.000,- heeft gekost, is de ned. herv. kerk in Beets weer in gebruik genomen; boven in het koor bevindt zich de raadszaal van de burgerlijke gemeente.

11 april
† J. Steert te Purmerend, 70 jaar oud; burgemeester en secretaris te Oosthuizen van 1918-1959, medeoprichter van de Onderlinge Brandwaarborg Maatschappij.

12 april
Oudkarspel In de kolfbaan van Café Schilderman viert de kolfvereniging Noord-Holland haar 75-jarig bestaan; opgericht te Zaandam in 1890 door zes kasteleins.

Lutjebroek Burgemeester Schepers opent het nieuwe gebouw van de boerenleenbank aan de Fresialaan.

24 april
Oosthuizen De uit 1518 daterende kruiskerk is na restauratie onder leiding van architect Y. Kok weer in gebruik genomen. De officiële opening werd verricht door mr. F. J. Kranenburg, commissaris van de koningin; de totale kosten beliepen ƒ 500.000,-.

25 april
Te Nieuwe Niedorp vieren twee paters Franciscanen hun zilve:-en priesterfeest. Pater P. Th. van Kampen, geboren te Spierdijk, maakt sinds 1957 deel uit van het bestuur van ‘Oud West-Friesland’ en van de redactie van de jaarboeken.

Hensbroek Pastoor J. A. de Groot wordt geïnstalleerd als pastoor van de pas opgerichte St. Marcus-parochie, waarna een receptie volgt in ‘De Heer van Wassenaar’.

27 april
Na een ambtsperiode van 27 jaar neemt burgemeester J. Posch in een bijzondere raadsvergadering te Oterleek afscheid en ontvangt de gouden penning der gemeente. De heer Posch blijft wonen op ‘Witttenburg’ aan de Noordervaart.

Bond Heemschut heeft van de uit 1682 daterende boerderij ‘De Eenhoorn’ in de Beemster een bouwplaat ontworpen, om de aandacht te vestigen op de oude boerderijen, die het landschap sieren.

28 april30 april 1965, Wieringerwaard, tekening: Maarten Oortwijn
Aan de Middenweg te Andijk wordt het ‘Dorpshuis Andijk’, gelegen naast het sportveld, geopend. De heer G. Ruiter, voorzitter van het stichtingsbestuur, ontvangt de gouden ere-medaille van de Orde van Oranje-Nassau. Architect is de heer D. Witteveen uit Leeuwarden.

29 april
Bobeldijk Het bruidspaar Simon Schuitemaker en Dieuwertje Visser vieren, in het huis waar de bruidegom in 1877 werd geboren, hun 65-jarig huwelijksfeest.

30 april
Wieringerwaard Mej. A. Grooneman op ‘Groenhoven’, die de rundvee-fokkerij met de bekende Frans-stam voortzet, waarmee haar grootouders Johan L. Th. Groneman en Neeltje Schenk in 1865 op dezelfde boerderij begonnen, ziet terug op een eeuw fokkerij.

« maart | mei »

 


Hé, is dat Westfries?

721. Kalkedodders zijn kale, jonge vogeltjes, die nog maar korte tijd uit 't ei zijn.

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2022 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.