Westfries Genootschap
Bibliotheek
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Bibliotheek » Kroniek van West-Friesland » 1964 » december

Kroniek van West-Friesland - december 1964

1 december
Bij Koninklijk Besluit is de heer J. A. M. Reynen te Loon op Zand benoemd tot burgemeester van Wervershoof.

2 december
Aan de Holenweg te Hoorn wordt de nieuwe fabriek van Philips Telecommunicatie Industrie officieel geopend door mr F. J. Kranenburg.

12 december
Het departement Purmerend van de Maatschappij tot Nut van 't Algemeen viert in het Heerenlogement zijn 175-jarig bestaan.

13 december
De Kamer van Koophandel en Fabrieken in West-Friesland koopt het pand Gouw 7 te Hoorn van mr D. H. Buiskool. In de kroonlijst bevindt zich het alliantiewapen van Timon Velius en Ida Codde van der Burg, wier huwelijk in 1739 werd voltrokken. Voor het huis staat een prachtig gesmeed ijzeren hek.

16 december
Onder grote belangstelling op de openbare tribune en na emotionele debatten in de raad van Hoorn, is het gevaar voor een supermarkt op de Noorder Veemarkt voorlopig afgewend.

17 december
Uit de opbrengst van de kinderpostzegels in het jaar 1963 ontvangt ‘het bestuur van de stichting wijkbureau te Grootebroek een bedrag van ƒ 10.000,- voor het nieuwe wijkgebouw.

20 december
Na een restauratie, die vijf jaar geduurd heeft en ƒ 450.000,- heeft gekost, is de Ned. Herv. Kerk te Warmenhuizen weer in gebruik genomen. De toren dateert uit de 15e eeuw; kerk en koor uit de 16e eeuw.

22 december
In de Zuiderdijk van het waterschap ‘De Drieban’ te Venhuizen wordt in koude en regen de eerste van de 112 palen geheid voor het nieuwe dieselgemaal.

23 december23 december 1964, tekening: Maarten Oortwijn
Bij de officiële straatnaamgeving in een nieuwe wijk van Berkhout worden de verdienstelijke ingezetenen: Reindert Visser, Jan Kamp, Willem Clay en Dirk Laan geëerd en in een nieuwe wijk in De Goorn: Jacob Dekker, Pieter Groot, Arie Schouten en Pastoor Lemeer.
De boerderij aan de Wetsdijk in de Schermer, groot 21.33.50 hectare, brengt met de bijbehorende gebouwen bij de afmijning ƒ 260.000,- op; dat is ƒ 34.000,- boven het opbod. De boerderij is vrij van huur te aanvaarden.
In de grote neerzethal van de Noordermarktbond te Noord-Scharwoude heeft de stemming plaats over het ruilverkavelingsplan van het Geestmerambacht in tegenwoordigheid van de commissaris van de Koningin, mr F. J. Kranenburg. 3518 landeigenaren stemmen vóór en slechts 93 tegen. Van de 5340 ha grote vaarpolder zal een rij-polder worden gemaakt.

28 december
De totalisator-omzet van de Alkmaarse harddraverijvereniging ‘Vooruit’ bereikt dit jaar met negen wedstrijddagen het bedrag van ƒ 1.704.704,-, dat is ƒ 346.561,- meer dan het voorgaande jaar.

31 december
Mr B. Posch wordt in een bijzondere zitting van de Arrondissementsrechtbank door de president mr J. N. Alblas geïnstalleerd als zevende rechter, waarmee de Alkmaarse rechtbank tot een middelgrote rechtbank is gepromoveerd.
Vrachtrijder Simon de Hart rijdt op Oudejaarsdag zijn laatste bode-rit van Oudendijk naar de Vale Hen in Hoorn De eerste rit begon op 1 januari 1928.

Men kent des tijds waardij
wanneer hij ons ontglijd.


(Vondel)

 


Hé, is dat Westfries?

460. Hij heeft 't wild in de bienen (hij is erg gehaast, bv. in z'n werk). In z'n haast stroffelde (struikelde) ie over 'n steen.

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2023 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.