Westfries Genootschap
Bibliotheek
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Bibliotheek » Kroniek van West-Friesland » 1964 » september

Kroniek van West-Friesland - september 1964

3 september
Te Schagen wordt de eerste van de 528 palen geheid voor het grote bejaardentehuis in het uitbreidingsplan Zuid-West.
Op de jubileumtentoonstelling van het 90-jarig Nederlands Rundvee Stamboek te ‘s-Hertogenbosch worden 39 Noordhollandse koeien onderscheiden met een eerste prijs. Annemarie Bakker uit Venhuizen biedt in Westfries kostuum H. M. de Koningin een boeket gele orchideeën aan.

5 september
In Landman's Welvaren te Venhuizen wordt de 85ste Floralia-tentoonstelling gehouden; opgericht door dokter J. D. N. Boon aldaar in 1879. Floralia-verenigingen bestaan alleen in West-Friesland.

7 september
De detailhandelsvakschool voor Noord-Holland start in Alkmaar met vier eerste klassen en 94 leerlingen in de voormalige huishoudschool aan de Emmastraat.

9 september
Het departement Bovenkarspel-Grotebroek van de Maatschappij tot Nut van 't Algemeen wordt na een bestaan van 155 jaren opgeheven.

12 september
In de Ned. Herv. Kerk te Grotebroek wordt de historische tentoonstelling geopend door de burgemeester mr L. P. H. Schepers bij gelegenheid van het 600-jarig bestaan van de ‘Stede Broec’. De feestelijkheden duurden van 13 tot 20 september.

13 september
Voorafgaande aan de bevestigingsdienst in Aartswoud wordt in het Dorpshuis van Hoogwoud een ontvangst gehouden voor gemeenteleden en verenigingen om kennis te maken met ds S. G. Oosterhoff en zijn echtgenote.

16 september
In tegenwoordigheid van 300 genodigden wordt het dorpshuis ‘De Nieuwe Haven’ te Abbekerk, naar het ontwerp van de gemeentearchiteet R. Baas, door de commissaris van de Koningin mr F. J. Kranenburg geopend.

18 september
De vereniging ‘Ontwikkeling’ te Hoorn, die eens zulk een belangrijke functie vervulde in het culturele leven, ook voor de omliggende dorpen, is opgeheven; opgericht 17 januari 1917 door R. v. d. Zaag.

21 september
Mej. A. C. Rinner, lid van de gemeenteraad van Hoorn, ontvangt de gouden medaille verbonden aan de orde van Oranje Nassau bij haar 40-jarig jubileum als administratrice van de N.V. Vroom en Dreesmann.

22 september
De gemeenteraad van Midwoud stemt in met het voorstel van B. en W. om ƒ 4750,- beschikbaar te stellen voor de restauratie van twee houten watermolens.

De heer C. Vriend, kaashandelaar te Bovenkarspel, opent aldaar in een gerestaureerd huis het particuliere kaasmuseum ‘De Kaasboor’. Tot de museumstukken behoort een botertijn, waarop de naam van zijn grootvader is geschilderd.
Dijkgraaf E. G. Wonder van de polder Wieringerwaard ontvangt in de watermolen ‘De Hoop’ vele genodigden ter gelegenheid van het gereedkomen van de restauratie. Het is de enig overgeblevene van de acht molens, die in 1842 de polder hebben drooggemalen.

23 september
† E. Berghuis te Enkhuizen, 74 jaar oud. Voorzitter van vele plaatselijke verenigingen, drager van de gouden ere-medaille der gemeente.

In een algemene vergadering en in aanwezigheid van de drie bestuursleden is het nutsdepartement ‘Eensgezindheid’ te Bobeldijk opgeheven. Opgericht in 1892.

26 september
Burgemeester A. Admiraal van Enkhuizen opent de nieuwe vergaderzaal ‘De Smidse’ aan de Piet Smitstraat. Eigendom van de Gereformeerde Kerk.

27 september28 september 1964, tekening: Maarten Oortwijn
De Mozartvereniging viert haar 25-jarig bestaan te Schagen met een tentoonstelling in het gemeentehuis en een concert in de Ned. Herv. Kerk.

28 september
Aan de Willem de Zwijgerlaan te Alkmaar is het flatgebouw ‘De Wielewaal’ in gebruik genomen. Er wonen 39 alleenstaande dames en het gezin van de concierge.

30 september
Op de plaats van het vroegere kantoorgebouw van het waterschap ‘De Beemster’ aan de Hoogstraat te Purmerend opent burgemeester Kooiman het overdekte winkelcentrum ‘Strada’, waarin 14 winkels zijn ondergebracht. Ontwerp van ir J. Plas.
Op de najaarsveemarkt te Schagen verkoopt de schapenfokker Jb. Jimmink van Barsingerhorn een stamboek-ram voor ƒ 1500,- naar Duitsland.

« augustus | oktober »

 


Hé, is dat Westfries?

367. Koolprak dien je niet op als gastmaal (stamppot van kool en aardappelen).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2023 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.