Westfries Genootschap
Bibliotheek
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Bibliotheek » Kroniek van West-Friesland » 1964 » april

Kroniek van West-Friesland - april 1964

1 april
Te Nibbixwoud besluit de heer A. de Bruin zijn loopbaan als technisch hoofdambtenaar van het Ambacht voor West-Friesland ‘De Vier Noorder Koggen’ te Medemblik, waar hij in 1927 in dienst trad. Burgemeester Letschert van Medemblik speldt hem de onderscheiding van ridder in de orde van Oranje Nassau op.

4 april
Hoogkarspel De muziekvereniging ‘Concordia’ viert in café Bantam haar 50-jarig bestaan, waarvan de laatste 35 jaar onder leiding van Barend Roemer, die de gouden medaille, verbonden aan de Orde van Oranje Nassau, ontvangt.

8 april
Te Hoorn wordt de Bernardus van Bocksmeerschool aan de Jan Willemsstraat, door de oud-bouwpastoor E. J. M. Hupperetz geopend. Architect L. Peters te Amsterdam.

11 april
Te Monnikendam wordt de streekmiddag van het Historisch Genootschap ‘Oud West-Friesland’ door 190 leden bezocht. Na de ontvangst in de raadszaal door Burgemeester en Wethouders vormt de wandeling door de oude stad met een bezoek aan de tegelcollectie in de Waag en aan de in restauratie zijnde grote kerk een boeiend gedeelte van het programma.

15 april
De leerlingen van de hoogste klassen der lagere scholen te Enkhuizen planten op de officiële Boomplantdag enkele honderden bomen en een paar duizend struiken op het recreatieterrein ‘Het Enkhuizer Zand’.

18 april
Het bestuur van ‘Oud West-Friesland’ biedt het gemeentebestuur van Hoorn twee bruine beuken in het plantsoen tegenover het station aan, ter gelegenheid van het 40-jarig bestaan van het Historisch Genootschap.

20 april
De uitgeverij Kluitman bestaat 100 jaar. Opgericht door Pieter Kluitman, boekverkoper uit Gouda; sinds 1936 geleid door diens kleinzoon en naamgenoot. Pietje Bell, Dik Trom, Afke's Tiental en Krummeltje behoren tot de meest bekende uitgaven.
Alkmaar In de vergadering van hoofdingelanden van het waterschap ‘De Schermeer’ zijn de twaalf poldermolens overgedragen aan de in oprichting zijnde stichting: ‘De Schermer Molen’. Doel is de molens te restaureren, bedrijfsklaar te maken en als historische poldermonumenten te bewaren.

22 april
Te Hauwert ontvangt mej. C. Ruyterman de Schucking-Kool legpenning van het Centraal Genootschap voor kinderuitzending, na een bestuursperiode van 34 jaar.

30 april
In de klokketoren bij het raadhuis van Andijk speelt op Koninginnedag voor het eerst het carillon van 17 klokken; een geschenk van de gemeentenaren.
Op het bordes van het stadhuis te Enkhuizen wordt aan alle stadgenoten, die in het 55e levensjaar van H.M. de Koningin een koninklijke onderscheiding ontvingen, een serenade gebracht door het Patrimoniumkorps.

« maart | mei »

 


Hé, is dat Westfries?

33. Ik ben op de zuikerstikken geweest (kraamvisite). Wat had m'n zus 'n pittig kloin purkie ('n lief klein kindje) in de wieg. Toen de buurmeisjes twee jaar geleden bij haar waren op de bruidstranen (in de bruidsdagen 'n glaasje kwamen drinken ten afscheid), was ze al gelukkig, maar 't haalt niet bij 't geluk van nu.

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2023 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.