Westfries Genootschap
Bibliotheek
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Bibliotheek » Kroniek van West-Friesland » 1963 » januari

Kroniek van West-Friesland - januari 1963

Eerder verschenen in West-Frieslands Oud en Nieuw, 31e bundel, pagina 147-157.
Uitgave: Historisch Genootschap "Oud West-Friesland", 1964.
Samengesteld door Mevr. C.N. Tuender-Nobel.

Kroniek van West-Friesland 1 januari
Een sneeuwdam duwt de trein tussen Grootesloot en Schagen uit de rails; een ander treinstel ontspoort bij Oosthuizen. Het wegverkeer tussen Amsterdam en Purmerend is door opgehoopte stuifsneeuw een etmaal stilgelegd.
De oudste onderlinge brandwaarborgmaatschappij in Noord-Holland, ‘Schermer-Brandcontract’, bestaat 150 jaar; verzekerd bedrag in het eerste jaar ƒ 845.000; in 1963 ƒ 35.000.000.

2 januari
De veerboot ‘De Dageraad’ van de Texelse veerdienst blijft in de enorme ijsmassa voor de haven bij 't Horntje steken en keert onverrichterzake terug.

Medemblik Begin restauratie kasteel Radboud, kosten ƒ 400.000,- onder leiding van architect Holstein uit Den Haag en opzichter Tromp van Monumentenzorg.

3 januari1 januari 1963
In café ‘Klein’ viering van het 75-jarig bestaan van de IJsclub Oudendijk; oprichter was Teeuwis Schouten, grondlegger van de gewestelijke samenwerking in de ijssport.

8 januari
Dirkshorn Het bejaardentehuis ‘De Hornhoeve’ door brand verwoest; twee bewoners ernstig gewond.

10 januari
Wester-Blokker De R.-K. toneelvereniging ‘Eensgezindheid’ viert haar 50-jarig bestaan met het toneelstuk ‘Van ander ras’.
Andijker ‘Bullestiek’, die al in 1839 bestond, opgeheven. De opbrengst van de verkoop van het 2 ha. grote bulleland ten bedrage van ƒ 19.410,- komt aan Herv., Geref. en R.-K. kerken.

19 januari
Voor de actie ‘Open het Dorp’ verzamelt de Lionsclub in de veilinghal te Bovenkarspel met medewerking uit vele omringende dorpen ƒ 15.000,- ondanks de sneeuwstorm.

21 januari
Tot burgemeester van Langedijk is met ingang van 1 februari benoemd de heer H. H. Zwart, thans burgemeester van Oud-Alblas.

25 januari
† Mej. M. Baars te Bergen, 76 jaar oud, legateert ƒ 5000,- aan de Ruïnekerk aldaar, ƒ 5000,- aan de Herv. Kerk te Uitgeest, ƒ 5000,- aan het Koningin Wilhelminafonds en ƒ 5000,- aan het Witte Kruis te Bergen.

26 januari
In het Verenigingsgebouw nemen dokter en mevrouw Mulder, na een praktijk van 36 jaar afscheid van Midwoud en omgeving; geschenk van de patiënten: een reis naar Noorwegen.

29 januari
Bergen Arthur van Schaik, 17 jaar oud, wint in de opstelwedstrijd van het Amerikaanse weekblad ‘The Knickerbocker’ over de actie ‘Open het Dorp’ een reis van 25 dagen naar de Verenigde Staten.

 


Hé, is dat Westfries?

512. Ik ben zo meteen klaar met schrijven, dan mag je m'n potlood wel efkes (even, eventjes, effen) gebruiken, maar je mag 't niet weghelpen (zoek maken, 't mag niet zoek raken).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2023 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.