Westfries Genootschap
Bibliotheek
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Bibliotheek » Boeken » West-Friesland... het land waar wij wonen » Pagina 110-112

5.6 Bouwers en Tuinders

Dorpen

Om West-Friesland heen rijden is mooi, maar vergeet de dorpen niet. Eén van de mooiste is ongetwijfeld Twisk. De dorpsstraat, de monumentale boerderijen en de vele bruggetjes vormen een compleet beeld van een ‘rijk boerendorp’ uit vorige eeuwen.
Bijzonder sfeervol is ook Schellinkhout, vooral door de ligging achter de omringdijk. Een aantal dorpen heeft zijn eigen karakter: een opsomming daarvan zou hier te ver gaan, maar de volgende voorbeelden geven wellicht een goede ‘handleiding’ voor een tochtje door één van de dorpen.
Abbekerk en Midwoud: een geslaagde combinatie van oud en nieuw.
Min of meer ongerept: Hauwerter zak, Valkoog, stukje Oosterleek en Kolhorn.
Afwijkend: Sint Pancras.
Fraaie dorpsstraat met bomen: Nieuwe Niedorp.
Overgang dorp-platteland: De Gouwe (nabij Sijbekarspel).
Tuindersdorp: zijstraatjes in Grootebroek of Lutjebroek.
Droogmakerijtje: de Wogmeer.


Er bestaat veel uiterlijke overeenkomst bij raadhuizen in West-Friesland. Samenvoeging van gemeenten maakte een aantal overbodig; die in gebruik bleven werden te klein. Venhuizen loste het ruimteprobleem op door het oude raadhuis met een stolpboerderij te verbinden en beide te restaureren.

De omringdijk

In verschillende hoofdstukken komt de omringdijk, de dijk die West-Friesland begrenst, ter sprake.
De dijk, in totaal 140 km, is met de auto of fiets niet helemaal meer ‘te volgen’, maar desondanks kunt u een magnifieke tocht maken.
Tijdens de rit zult u tal van bezienswaardigheden tegenkomen die in dit boek zijn beschreven. Bijvoorbeeld de banpalen nabij Avenhorn en op de sluis van Schardam, het kasteel Radboud bij Medemblik, de resten van kasteel Nuwendoorn bij Eenigenburg, de in 1982 gerestaureerde watermolen tussen Schellinkhout en Hoorn en de turfschuren bij Kolhorn.
Vanaf de dijk heeft u een prachtig uitzicht over het Westfriese land en, tussen Hoorn en Enkhuizen, over het IJsselmeer. De vele bochten en slingers die de dijk maakt, zijn ontstaan door de dijkdoorbraken. U zult zien dat dat er heel wat geweest zijn!
Rijdend vanuit Schagen richting Sint Maarten ziet u links enkele boerderijen die op terpen zijn gebouwd. Het gedeelte Schagen-Sint Maarten-Koedijk, is door de prachtige vergezichten één van de mooiste gedeeltes in deze route.
Op zomerse dagen ziet u veel recreanten op en langs de dijk: wandelaars, trimmers en toeristen die tussen Hoorn en Enkhuizen een plekje bij het water hebben gevonden. Bij Schellinkhout en Broekerhaven hebben surfers een mooie ‘stek’ omdat hier het water tot enkele honderden meters uit de kust niet dieper is dan ongeveer één meter.

Vanuit een andere hoek

U kunt tochten met de auto of de fiets maken, maar wie eens het landschap van een andere kant wil bekijken, kan ook met ‘het spoor’ gaan. Vanuit Hoorn vertrekt 's zomers de stoomtram via een prachtige route dwars door het Westfriese platteland naar Medemblik.
In Medemblik vertrekt een boot naar Enkhuizen vanwaar u met de Nederlandse Spoorwegen weer naar Hoorn kunt rijden. West-Friesland is zelfs vanuit de lucht te bewonderen. Vanaf Schiphol worden er rondvluchten boven dit gebied georganiseerd.


Na de landbouwcrisis van 1880 werd het de boeren duidelijk dat de gouden tijden voorbij waren en dat slechts met kwaliteitsproducten kon worden geconcurreerd. Door veekeuringen, concoursen, tentoonstellingen en voorlichting probeerde men de vakkennis te vergroten. Uit dat streven stamt de jaarlijkse Landbouwdag te Opmeer.

 


Hé, is dat Westfries?

409. Wat is de soep fleeuw (flauw, niet hartig).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2023 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.