Westfries Genootschap
Archivering
Westfries Genootschap Archivering Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Archivering » Ach Lieve Tijd - West-Friesland » Deel 19: Westfriezen en hun kleurrijke Westfriezen » pagina 452

Twintig eeuwen West-Friesland, de Westfriezen en hun kleurrijke Westfriezen

 

Gerrit Dirksz Langedijk (1561-1623) Landmeter en poldercartograaf

De Alkmaarder Gerrit Dirksz Langedijk geldt als een van de meest bekwame landmeters en poldercartografen. Zijn werk is bijzonder in vergelijking met dat van tijdgenoten. Door een welbewust gebruik van kleuren maakte hij het onderwerp van zijn kaarten in een oogopslag duidelijk. Na 1600 was hij bij vrijwel alle droogmakerijen betrokken als landmeter. Zo werkte hij voor de bedijkers van de Wogmeer, de Beemster, de Purmer en de Wormer.
Zoon Dirk zette zijn werk voort.

AFBEELDING(EN) NOG NIET BESCHIKBAAR = Linksboven: Op deze stadskaart van Alkmaar, gemaakt door Cornelis Drebbel rond 1596, is de woning van Gerrit Langedijk aan de westzijde van de Mient te onderscheiden ter hoogte van de brug. (RAA)

Rechtsboven: Kaart van de nog onbedijkte Wogmeer door Gerrit Langedijk uit 1603. (AWG)

Onder: Belastingkaart uit 1607, gemaakt naar het origineel van Langedijk uit 1603. Bewoners in de rood gekleurde gebieden betaalden de meeste omslag; in de lichtgroene de minste. (AWG)

 


Hé, is dat Westfries?

254. 'n Moerloper is 'n lam of kalf, dat nog bij moer, het moederdier, loopt, dus nog niet ofwonnen is (afgewend). Ook gezegd van iemand die nog ongetrouwd en bij moeder thuis woont.

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2021 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.