Westfries Genootschap
Bibliotheek
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Bibliotheek » Ach Lieve Tijd - West-Friesland » Deel 12: Westfriezen en hun handel en nijverheid » pagina 292

Twintig eeuwen West-Friesland, de Westfriezen en hun handel en nijverheid

De beurzen in West-Friesland verloren na 1945 aan betekenis omdat de vrije handel in zaaizaad door de Duitsers verboden was geweest en de concurrentie van Rotterdam groot was. In 1965 werd de beurs in Hoorn opgeheven.

‘Onze’ kool in Ruhrgebied

De Streek behoort tot de oudste tuinbouwgebieden van West-Friesland. Groenten uit Grootebroek werden via de Broekerhaven naar Hoorn en Enkhuizen gevaren. Een stadskeur van Hoorn uit 1534 bepaalde dat schuiten met wortelen, uien en warmoes moesten aanleggen in de Raamsloot. Daar brachten de Hoornvaarders hun waar aan. Na 1600 voeren groentenschippers vanuit Broekerhaven naar Amsterdam en Leiden.
Ook de Langedijk is een oud tuinbouwgebied. Op bezoek zag in 1585 een Engelse graaf dat er vele bootjes met groenten via de Pancrasservaart naar Alkmaar voeren. Tuinders voeren nog zelf naar Alkmaar om daar aan het Zeglis hun waren uit te venten. In de achttiende eeuw werd in de Langedijk weide omgezet in bouwland, terwijl sloten werden gegraven voor de afvoer van het product. Zo ontstond de vaarpolder van het Rijk van de duizend eilanden.
De Westfriese tuinbouw nam vooral na 1850 in omvang toe. De arbeiders uit het Ruhrgebied gingen grote hoeveelheden kool en aardappelen uit West-Friesland eten.

AFBEELDING(EN) NOG NIET BESCHIKBAAR = Linksboven: Ansichtkaart van de oudste groenteveiling ter wereld: de Broeker Veiling uit 1887, waar de tuinders hun vletten onder de klok doorvoeren. Tegenwoordig is de Broeker Veiling een museum. Speciaal voor toeristen varen de schepen met hun handelswaar door het complex. (P. de Groote, Winkel)

Rechtsboven: In Winkel werden tot 1900 groenten en aardappelen gewoon aan de Dorpsstraat geveild. Met de opkomst van de fruitteelt groeide ook de behoefte aan een eigen marktgebouw. In 1900 was het zover: Groentevereniging De Niedorperkogge liet deze veilinghal bouwen. (P. de Groote, Winkel)

Onder:


Tegenwoordig liggen de dorpen Broek op Langedijk en Warmenhuizen slechts weinig autominuten van elkaar. In 1913 moest men drie uur kloeten heen en dus ook drie uur terug. Tuinders uit Schoorldam, Eenigenburg, Waremenhuizen en Harenkarspel besloten daarom een eigen veiling op te richten: Veilingvereniging Warmenhuizen en Omstreken. Op de foto is het feest ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan in 1938 in volle gang. (AWG)

 


Hé, is dat Westfries?

176. Die auto gaat nog wel 'n tijdje mee. Die moet je niet wegskoiten (ver beneden de waarde van de hand doen).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2022 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.