Westfries Genootschap
Archivering
Westfries Genootschap Archivering Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon

Monumentale Kerken Projector Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families De Westfriese Molens

 

Delen
:RSS

Facebook

Archivering » Kroniek van West-Friesland » 1973 » september

Kroniek van West-Friesland - september 1973

1 september
Enkhuizen. Drs. G. R. Kruissink, sinds 1 februari 1957 directeur van het Zuiderzeemuseum, gaat met pensioen. Zijn opvolger is drs. U. E. E. Vroom.

Schagen. Het rusthuis 'Avondrust' heeft de eeuw vol gemaakt. Er liggen nieuwbouwplannen klaar.

2 september
Warmenhuizen. De parochiekerk van de H. Ursula en Gezellinnen viert het eeuwfeest. Vóór 1873 kwamen de parochianen in twee oude woningen bijeen.

6 september6 september 1973, tekening: Maarten Oortwijn
Opperdoes. Met drie dagen feest wordt hier het zilveren regeringsjubileum van koningin Juliana gevierd. Het hele dorp is versierd en staat in het teken van Oranje.

7 september
Schermer. De 'Schermer Dansers' vieren hun zilveren jubileum in en rond de 'Wittenburg' . De zilveren secretaresse, mevrouw T. Stam-Rol houdt er de gouden medaille in de Orde van Oranje Nassau aan over.

13 september
Nieuwe Niedorp. Een felle brand verwoest het café-restaurant 'Prins Maurits'. Het naastgelegen gemeentehuis van Niedorp raakt onbewoonbaar. De bovenverdieping brandt uit en de archieven van de voormalige gemeenten Nieuwe Niedorp, Oude Niedorp en Winkel gaan ten dele verloren. In de afgekeurde mavo-school te Winkel wordt het noodgemeentehuis ingericht.

14 september
Langedijk. Gedeputeerde drs. J. van Dis opent de nieuwe rioolwaterzuiveringsinstallaties 'Geestmerambacht' en 'Zuidoost Beemster' (Purmerend): totale investering 27 miljoen. Een-vijfde deel van al het afvalwater in het werkgebied van Uitwaterende Sluizen wordt nu gezuiverd.

Hensbroek. Agrarisch voorman Jac. J. Oudejans uit de Wogmeer (o.m. oprichter en directeur van de zilveren coöp. werktuigenvereniging 'West-Friesland') stoot allerlei baantjes af en wordt benoemd tot ridder in de Orde van Oranje Nassau.

20 september
Sijbekarspel. De op eerste kerstdag 1961 in de veestal van fokker Gerrit Stapel te Lambertschaag geboren stier Pan 55 wordt in de runderlijke adelstand verheven en tot preferent tweede klas verklaard.

27 september
Waarland. De molen, 'pronkjuweel van het dorp', is weer bedrijfsvaardig. De bekende molenmakers Poland hebben ook deze molen in oude luister hersteld.

Hoogkarspel. Café 'Bantam', sinds mensenheugenis in een boerderij gevestigd, wordt gesloopt. Alleen de danszaal en de moderne bar blijven behouden.

28 september
Alkmaar. Op de laatste – feestelijke – kaasmarkt van het seizoen 1973 blijkt de zuivelfabriek 'Neerlandia' te Stompetoren (van de C.V. 'De Combinatie') bijkans alle prijzen te hebben gewonnen, die er te winnen waren: o.m. de 'Gulden Vlies'-wisselketen.

« augustus | oktober »

 


© 1924-2018 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.